4500 TL Üzeri Siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO
Merhaba  Ziyaretçi,  Hoş Geldiniz!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Zafer Beysüngü Anlatıyor: ABS Sistemi Nasıl Çalışır?
17.07.2025

Zafer Beysüngü Anlatıyor: ABS Sistemi Nasıl Çalışır?

Merhabalar bugün size ABS fren sistemi hakkında bazı kısa bilgiler vereceğiz.

ABS fren sistemi, kilitlenme önleyici fren sistemi olarak bildiğimiz sistemdir, anti blokaj fren sistemi de diyebiliriz. Peki niçin kilitlenme önleyici sistem var? Çünkü biz fren yaptığımızda tekerlekler kilitleniyor ise tekerlek tutuşunu kaybediyoruz. Yani tekerin asfalta sürttüğü bölge kaymaya başladığında, tutuş yok demek oluyor. Eğer tutuşu kaybedersek motorun kontrolünü, yönetimini de kaybederiz. Doğal olarak fren uyguladığımızda tekerlerin kilitlenmemesini istiyoruz.

Şimdi ön freni veya ayağımızdaki arka freni fazla kullandığımızı düşünelim, sonuçta tekerler kilitlenecek ve tutuşu, yönetimi kaybedeceğiz ve sürüş olmayacak. Yani bu kısa yoldan da kaza anı demektir. Tabii ki tekerleri kaydırarak yani kilitlenme anını yöneterek yapılan frenleme stillerine girmiyoruz, onlar birazcık akrobasi konusu olduğu için, biz normal bir frenleme anına kadar olan süreci konuşuyoruz. Şimdi burada istem dışı olarak frenim kilitleniyor ise teknoloji bize yardımcı oluyor. Diyor ki, ABS sistemini icat ettim, Senin frenlerin kilitlenirse ben açıyorum.

Peki sistem nasıl çalışıyor? ABS’li motosikletlerde fren disklerine baktığımız zaman, bir boş, bir dolu, bir boş, bir dolu bir çark görürüz. Bu çarkın üzerindeki sensör motorun beynine sürekli 0 1 0 1 şeklinde sinyal gönderiyor. Yani iki farklı sinyal gönderiyor. Bu sinyal dönmenin bittiğini belirtir, beyne sinyal durur ve beyin şöyle düşünür, çark dönmüyor. Artık bu şu demektir, eğer sürücü fren uyguluyorsa ve o sinyallerin sırayla gelip gitmesi durdu ise fren kilitlendi demektir. Beyin hemen karar verir ve sizin sıktığınız freni açar. Eliniz hala frende ise beyin yine karar verir, açtığın freni tekrar kapat ve yine kilitlenme gerçekleşirse freni aç ve yine hala fren eylemi devam ediyorsa freni kapat şeklinde… Bu aç kapa, aç kapa meselesinin çok hızlı cereyan ettiğini düşünün. Yani siz kilitlenme noktasına kadar şiddetli fren yaptığınızda tırt diye mekanik bir ses duyduğunuzda işte ABS sistemi sizin kilitlenen fren sistemini açıp açıp kapatıyor, ama bunu çok hızlı yapıyor, doğal olarak kilitlenmiş tekeri yavaşça devam ettirmiş oluyor, hem de fren uygulaması devam ediyor. Bu durumda kontrolsüzce kilitlenme noktasına gelmiyoruz, daha sağlıklı bir fren yapmış oluyoruz.

Teknolojinin yardımıyla bu sistemi her zaman kullanalım, fren mesafesi uzayacak diye dert etmeyelim. Teknoloji oldukça fazla ilerledi, ABS sistemi devreye girdiğinde bile frenlerinizin mesafesi o kadar da uzamaz, zaten biz motosikletimizi o kapasitede kullanmamalıyız. Bizim ortalama sürüşümüzde ABS bize her zaman yardımcı olur.

Herkese güzel sürüşler dilerim.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.